Ако очите Ви сълзят или носът Ви е запушен или течащ, може би имате настинка. Но ако се чувствате зле само когато сте навън, сте близо до домашни любимци или консумирате определена храна, може да имате алергия.

Някои хора с алергии кихат или имат сърбеж и обриви, които може да се разпространят по цялото тяло. Други могат да имат толкова сериозна реакция, която да затрудни дишането им и се нуждаят от медицинска помощ веднага.

Добре е да знаете дали имате алергии, така че да може да избягвате нещата, които ги предизвикват – наричани алергени – и да приемате лекарства, ако е необходимо.

Ако имате алергия, която не се облекчава лесно с лекарства без рецепта или ако смятате, че имате хранителна алергия, трябва да посетите лекар, специализиран в алергии, наречан алерголог. Те ще ви зададат въпроси относно вашето здраве и наличието на астма или алергии в семейството ви. Също така ще ви прегледат и ще ви препоръчат няколко изследвания, за да се уверят, дали имате алергия или не.

Кожни тестове

Най-често използваният метод за тестване на алергии е кожният тест. Това се дължи на факта, че той осигурява най-бързите и най-точни резултати.

Единият тест, който се използва най-често, се нарича “скреч тест”. Лекар или медицинска сестра ще поставят малка капка от алерген върху вашата кожа, обикновено от вътрешната страна на ръката ви или на гърба. Обичайни алергени включват мухъл, полени, кожа и козина на домашни любимци, храни и някои лекарства.

След това те ще одраскат кожата ви или ще направят малка драскотина на повърхността, за да позволят на алергена да проникне под нея. От одраскването няма да тече много кръв. Ще го усетите, но не би трябвало да боли. Някои лекари използват малка игла, за да поставят алергена под първите няколко слоя на вашата кожа.

Лекарят най-вероятно ще тества няколко неща едновременно. Ако едно от местата се подуе и стане червено като ухапване от комар, това означава, че сте алергични към този алерген. Обикновено отнема около 15 минути, за да се разбере.

Когато тестът приключи, лекарят или медицинската сестра ще почистят кожата ви и ще нанесат крем, за да намалее сърбежът. Всяко подуване от реакция обикновено изчезва в рамките на 30 минути до няколко часа.

Някои лекарства могат да влияят на резултатите от тестовете. Попитайте лекаря си, дали трябва да прекратите приема на някои лекарства преди теста.

Кръвни тестове

Ако приемате лекарства, които могат да повлияят на резултатите, имате чувствителна кожа или сте имали лоша реакция при кожен тест, лекарят ви може да извърши вместо това кръвен тест.

Проба от вашата кръв се изпраща в лаборатория, и лекарят ви ще получи резултатите след няколко дни. Това обикновено е по-скъпо от кожния тест.

Хранителни алергии

Ако лекарят ви счита, че може да сте алергични към определена храна, той може да поиска от вас да спрете да ядете от тази храна, за да види дали това помага. Това се нарича елиминационна диета.

Ще изключите тази храна за 2 до 4 седмици и ще видите дали имате алергични симптоми през този период. Ако нямате, лекарят ви ще ви поиска да започнете отново да консумирате тази храна, за да види дали симптомите ви ще се възобновят. Ако стане така, има голяма вероятност да сте алергични към тази храна.

Лекарят ви може също така да ви препоръча да направите нещо, наречено орално предизвикателство с храна. Това трябва да се извършва само в медицински офис от алерголог.

Лекарят ви ще ви дава много малки количества от храната, към която може да сте алергични, и ще следи за симптоми. Ако нямате никакви симптоми, те ще ви дават постепенно по-големи дози. Ако започнете да изпитвате симптоми, те ще спрат теста.

Най-честите признаци са обрив или чувство на зачервяване. Ако това се случи, те ще ви предоставят лекарство, за да се почувствате по-добре. Ако нямате реакция, можете да изключите алергия към тази храна.