Ще се подобрят ли симптомите на вашата алергия или ще изчезнат напълно? Или са “хронични”, което означава, че те ще продължат за дълъг период от време?

Отговорът не е винаги прост. Всеки случай е различен.

Някои хора, най-често децата, може напълно да израснат алергията. Други намират, че с възрастта симптомите на алергията им намаляват. Това може да се дължи на ослабване на имунната система с възрастта и, може би, тя не може да прояви толкова силна реакция на алергена.

Но като възрастен, след като сте станали алергичен към нещо, обикновено алергията не изчезва от само себе си.

Когато се влошат

Някои хора намират, че алергиите им се влошават с времето. Това е особено вярно за алергиите към храни, латекс или ухапвания от пчели, които могат да доведат до по-сериозни реакции с всяко следващо излагане.

Други фактори също играят важна роля.

Ще имате ли още алергии?

Ако симптомите на алергията ви изглеждат по-лоши, може да има друга причина. Вече може да имате втора алергия – или дори трета, четвърта или пета.

Да имате една алергия ви прави по-склонни към други. Затова, ако през една година симптомите на сенна хрема ви изглеждат по-сериозни, това може да бъде реакция на друг алерген, който също се намира във въздуха.

Алергиите могат да взаимодействат по неочаквани начини. Например, до една трета от хората, които са алергични на полени, имат алергии и към храни, които съдържат сходни протеини, като определени зеленчуци и плодове. Лекарите наричат това “орален алергичен синдром”. Може да имате по-сериозни алергични реакции, ако сте изложени на двете едновременно – например, ако ядете банан по време на сезона на сенната хрема.

Ключът е в това да управлявате симптомите си и да информирате лекаря си, ако забележите промени.

Защо настъпват алергиите?

Може да обвините вашите предизвикващи фактори – поленът във въздуха, котката, кучето на съседа – за симптомите ви.

Но всъщност повечето от тези неща не са истинската причина. Това, което наистина предизвиква алергични реакции, е вашата имунна система. Тя бърка невинни неща във вашата среда за сериозна заплаха и ги напада. Симптомите, които изпитвате, са резултатът от това.

Вероятността ви да развиете алергия започва с гените ви. Въпреки че конкретните алергии не се наследяват, съществува генетична предразположеност към алергиите.

Децата на един алергичен родител имат 33% вероятност да развият алергии. При двама алергични родители, вероятността е 70%.

Могат да бъдат замесени и други фактори. Например, ако влезете в контакт с алерген, когато защитите ви са отслабени, например след вирусна инфекция, може да сте по-склонни да развиете алергия към него.

Как започват алергиите?

Този процес започва с излагане на алерген. Дори ако сте били изложени на алерген много пъти преди без проблем, тялото ви може внезапно да го разпознае като нарушител. Ако това се случи, вашата имунна система изучава алергена и произвежда антитела срещу него, в случай че отново се сблъска с него.

Следващия път, когато се сблъскате с този алерген, вашият имунна система се задейства. Антителата го разпознават и активират специални мастни клетки.

Мастните клетки се разкъсват, освобождавайки химикали като хистамин, които предизвикват симптоми като оток. Отокът в носните проходи може да предизвика запушване на носа, докато отокът в дихателните пътища може да предизвика симптоми на астма.

Трябва да имате предвид, че количество на антигена към който сте изложени има значение. Има праг, при който се появяват симптомите. Можете да понесете определено количество антиген, но твърде много предизвиква нападение от страна на имунната система.

Проблемът е, че не можете да предвидите какъв е този праг и как ще се развие алергичната реакция. Затова, ако имате хранителна алергия, трябва напълно да избягвате алергенните продукти!