Основно определение на храненето
Храненето е приемът на храна за задоволяване на нуждите на организма. Съответно хранителните вещества са вещества, съдържащи се в храните и напитките, които са от съществено значение за оцеляването.
Няколко концепции, свързани с храната, са основополагащи за разбирането на влиянието на храненето върху организма. Терминът „ храна“ се отнася до ядливи вещества, съставени от протеини, въглехидрати, мазнини или други хранителни вещества. Храната се състои от макро- и/или микроелементи. Макронутриентите са хранителни вещества, които съдържат вода и енергия (въглехидрати, мазнини и протеини) и са необходими на организма в големи количества. Микроелементите включват витамини и минерали. Храната е градивният елемент на хранителния режим, който описва количеството и качеството на консумираните храни и напитки.
Хранителни вещества в храните
Разбирането на калориите е от съществено значение за разбирането на начина, по който организмът използва хранителните вещества за гориво. Калориите, които измерват количеството топлина, необходимо за повишаване на температурата на 1 kg вода с 1ºC, се използват за обозначаване на количеството енергия, необходимо или поето дневно с храната. Човешкото тяло се нуждае от калории, за да функционира, да смила храната, да расте и да се движи. В Насоките за хранене за периода 2020-2025 г., издадени съвместно от Министерството на земеделието на САЩ и Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ, се препоръчва жените да консумират приблизително 1600-2400 калории дневно, а мъжете – 2000-3000 калории дневно в зависимост от възрастта и нивото на активност (USDA & USHHS, 2020)
Количеството на калориите, които се съдържат в храната, варира в зависимост от вида на храната. Приготвянето на храната може да промени количеството калории. Например суров домат има по-малко калории от пържен домат. Водата се класифицира като макронутриент. Въпреки че изпълнява жизненоважна роля, тя не осигурява енергия на организма.
Макронутриенти: Енергиен състав и препоръчителен дневен прием:
Макронутриенти | Калории на грам | Препоръчителен дневен прием |
---|---|---|
Въглехидрати | 4 | 45–65% |
Мазнини | 9 | 20–35% |
Протеини | 4 | 10–35% |
Калориен калкулатор
Преброяването на калориите е един от начините да се определи дали човек приема подходящо количество храна, за да задоволи нуждите си. Нуждите от калории варират в зависимост от възрастта, пола и нивото на физическа активност на човека.
История на Диетологията
Съвременната наука за храненето напредва значително през XX век. Идентифицирането на основните витамини и минерали в началото на 1900 г. поставя началото на търсенето на начини за идентифициране и лечение на медицински състояния, свързани с недостиг на витамини, като например бери-бери. Последвалите открития в областта на храненето доведоха до практиката на обогатяване на определени храни с цел предотвратяване на дефицита и определяне на първите препоръчителни хранителни дози (ПДД).